
Kronikk: Demokratiet ingen utgift
Vi i Arbeiderpartiets sametingsgruppe tar ikke lett på forslaget om å kutte i møteuker og erstatte Sametingets administrasjon med KI. Det er ikke effektivisering – det er å svekke fundamentet for samisk folkestyre.
Svar på kronikken «Same-Ap er blitt maktens selvtjenere» av Gry Warth, Nordkalottfolket
Demokratiet er sjelden billig, aldri perfekt – men det er fortsatt det beste vi har. Churchill skal ha sagt at demokrati er det verste styresettet, bortsett fra alle de andre.
Når Nordkalottfolket foreslår å kutte i møteuker, redusere administrasjonen og erstatte den med kunstig intelligens, er det lett å la seg lure av ideen om effektivisering. Men det minner om en kjent tendens fra andre land: Når tilliten til politiske institusjoner undergraves innenfra, skjer det ofte i effektivitetens og økonomiens navn.
Ansvarlighet
Det virker som Nordkalottfolket mener at når de er ferdige med en sak internt hos seg, så skal alle andre også være det. Men politikk i et demokratisk organ handler om dialog, forhandling og å vurdere ulike innspill før man konkluderer. Det er forskjellen på standpunkt og ansvar.
For Arbeiderpartiets sametingsgruppe handler politikk om å få gjennomslag – ikke bare for å markere egne meninger, men for å forbedre samiske liv. Vi har fått gjennomslag for mye av vår politikk ved å delta aktivt i forhandlingene i Sametinget, selv om vi ikke sitter i posisjon. Det krever vilje til å samarbeide, lytte og noen ganger justere eget standpunkt – det er slik ansvarlig politikk virker.
Samarbeidsvilje
Vi har også merket oss at Nordkalottfolket ofte ikke vil søke løsninger i fellesskap med begrunnelsen “det er vår politikk”. Men politikk handler ikke bare om å fremme sine egne forslag – det handler om å få flertall for dem, og få til noe sammen.
Vi i Arbeiderpartiets sametingsgruppe tar samarbeid på alvor. Det krever evne til å stå i uenighet, men også vilje til å finne kompromisser. Vi utelukker ikke samarbeid med noen partier etter valget – inkludert dem vi er uenige med. Det er politikken og resultatene som er viktigst for oss. Det er kontrakten vår med velgerne: At vi gjør det vi kan for å få gjennomslag for det programmet vi er valgt inn på.
Varme blikk
Og til representanter som har savnet mer øyekontakt i plenum – jeg lover å sende et varmt blikk neste gang jeg står på talerstolen. Hvis det er det som skal til for å få til litt mer samarbeid, ser jeg ikke bort fra at det kan bli et helt nytt virkemiddel i sametingspolitikken.
Politikk er ikke gratis
Å drive politikk er ikke gratis. Sametingets samlede budsjett for 2025 er på 755 millioner kroner. Av dette går rundt 25 millioner til drift av plenum og fagkomiteene – altså det som gjør det mulig å behandle saker og fatte vedtak. Det utgjør rundt tre prosent av Sametingets budsjett. Til sammenligning koster det over 32 millioner kroner å drive Stortinget i én uke. Det setter ting i perspektiv.
Når det foreslås å kutte i møteuker og svekke Sametingets administrative kapasitet, blir det nærliggende å spørre om ambisjonen er å spare penger – eller å svekke det samiske folkestyret.
Nordkalottfolkets presidentkandidat har blant annet tatt til orde for å erstatte deler av administrasjonen med kunstig intelligens. Det er et forslag som mangler både realisme og ansvarlighet, men det føyer seg inn i en trend vi har sett andre steder i verden: Enkle løsninger, kraftige kutt og et politisk språk som undergraver tilliten til institusjonene selv.
Ingen kutt i fylkestinget?Det er også verdt å merke seg at Nordkalottfolket nå sitter med makta i Finnmark fylkesting. Vi har ennå ikke hørt forslag om å kutte i møteuker eller redusere administrasjonen der. Det gir grunn til å spørre om retorikken er forbeholdt Sametinget – og isåfall, hvorfor?
Man kan være uenig i sak. Men å kalle politisk arbeid for tidssløsing, er ikke et standpunkt – det er et angrep på demokratiet.
Den linja stiller vi oss ikke bak.
